Designer Outlet i Tyskland

Til august drager de to EUX elever, Isabella Cassandra Munk Lihn og Andres Kaiser Sørensen afsted til Neumünster. I byen nord for Hamborg ligger McArthurGlen Designer Outlet Neumünster, et stort område med 120 forretninger med designermærker, caféer og restauranter. Butikkerne i Neumünster vil meget gerne have danske elever, fordi ca. 20% af kunderne i butikkerne er danske.

Hvorfor elevplads i udlandet?

Både Isabella og Andreas tager har valgt at være søge en elevplads i udlandet, fordi de gerne vil prøve kræfter med at arbejde i udlandet og lære sprog på højt niveau. ”Jeg har hørt godt om det for andre, så jeg kunne godt tænke mig selv at prøve det. Der er mange muligheder med en praktikplads i udlandet, f.eks. findes der et lignende Designer Outlet område i England og dét at kunne sprog på højt niveau åbner mange døre”, siger Anderas.

Praktik- og skoleophold i München vækkede interessen

”Jeg havde tysk i folkeskolen, og var faktisk ikke så glad for det. Men så var jeg på et Erasmus+ Praktik- og skoleophold i München, hvor jeg boede hos en værtsfamilie og prøvede både at gå i skole og være i praktik i en virksomhed. Og der blev jeg faktisk forelsket i den tyske måde at yde service til kunderne på. Det er noget jeg selv går meget op í”, siger Isabella.

Eneste dansker i butikken

Og Isabella fortsætter: ”Jeg kommer til at være den eneste elev i butikken og også den eneste dansker. Det glæder jeg mig rigtig meget til, for så bliver jeg nødt til at tale tysk hele tiden. Selvom det er en kæmpe udfordring, så tror jeg det bliver rigtig sjovt, og at jeg hurtigst kommer til at lære det, når jeg bare bliver kastet ud i det.”

PIU hjælper – men ikke med det hele

Hvis man ønsker at komme i praktik i udlandet kan man få hjælp af PUI-sekretariatet. Andreas og Isabella startede med at sende en ansøgning til PUI, som så matcher ansøgningerne med virksomhederne i det eller de lande, man ønsker at komme til. Både Andreas og Isabella sendte deres ansøgning på tysk, da de begge havde ønsket sig at komme til Tyskland.

Samtalen

Selve samtalen i Neumünster foregår ved, at alle de butikker som søger elever, er samlet i ét stort lokale. Eleverne går så rundt på skift til butikscheferne, så man har samtaler hele eftermiddagen.

Isabella fortæller: ”Vi kom dagen før samtalerne, hvor vi boede sammen men andre elever og havde det sjovt. Næste dag var vi rundt og se butikkerne om formiddagen, så man kunne se, om det var noget man var interesseret í. Om eftermiddagen til samtalerne blev jeg rigtig nervøs, men de var faktisk rigtig søde, og hjalp meget med sproget.
Jeg havde rigtig god kemi med hende fra Skagen og vi grinede ret meget. Faktisk fortalte hun, at de selv går til dansk kurser fordi der er så mange danske kunder – så hun havde stor forståelse for, at jeg ikke er super god til tysk.”

Bolig

Andreas siger: ”Man skal selv sørge for at søge bolig. Der er links på PIUs hjemmeside, men det er en stor udfordring selv at skulle google sig frem på tysk” Og Isabella fortsætter: ”Jeg vil gerne bo sammen med andre. Helst andre nationaliteter, så man lærer om andre kulturer og finder ud af hvordan de tænker. Jeg har ikke lyst til at bo alene, for så er jeg bange for at få hjemve og savne min familie og venner for meget.”

Hjem på skoleophold

Indtil videre lyder deres kontrakter på et år. I løbet af året skal de hjem på skole i to uger. Bliver kontrakterne forlænget til to år, skal de hjem i alt i otte uger. Bliver de ikke forlænget, skal de finde en et-årig elevplads i en anden virksomhed. Der har de igen mulighed for at søge til udlandet, hvis de har mod på mere.


Andreas skal være elev hos Polo Ralph Lauren
Isabella skal være elev hos Skagen